Barak

Bosanski oštrodlaki gonič – Barak
FCI Standard

Barak se vodi u evidenciju FCI Standard 155.
Porijeklo: Bosna i Hercegovina
Datum porijekla važećeg standarda: 15.01.1973. god.

Opći izgled i osobine
Opis: To je snažan pas sa dugom i čekinjastom dlakom, duge i srednje široke glave, izraženih i gustih obrva, hrabar, temperamentan, strogog izraza, uporan.
Osnovne boje su: žutocrvena ili zemljano siva, sa manjim bijelim površinama na donjim dijelovima tijela.
Visina: greben 46-50 cm; poželjna je 52 cm. Kuje su nešto niže.
Težina je 16-24 kg, poželjna je 20kg.
Dužina: trup treba da je 10% duži od visine.
Upotreba: dobar, istrajan i uporan gonič, sa srednje visokim do dubokim glasom.

Glava: potiljna kost izražena, čelo neznatno ispupčeno, nosnik prav. Njuška snažna i pravougaona, obrasla gustim brkovima i bradom, a gledano odozgo, srednje široka i sužava se prema nosu. Lobanja je nešto duža od njuške. Dužina glave je 20-25 cm.
Lobanja: Očni lukovi su jako izraženi, dok je čeona brazda srednje izražena (pri pipanju).
Stop: blago izražen.
Njuška: snažna, duga, duboka, u korijenu šira, sužava se prema nosu.
Nos: nosna pečurka široka, nozdrve široke, duboko razvijene, crne ili zatvorenosmeđe – kestenjste boje.
Usne: duboko pripijene i nešto mesnatije.
Zubi: jaki, makazasti i potpuni.
Oči: krupne, ovalne, kestenjaste boje, pametnog i veselog izraza.
Uši: srednje, visoko usađene, srednje duge i široke. Prema vrhu su tanje i zokružene, pravo vise, nešto punije.
Vrat: prelaz u potiljnom dijelu je izražen i koso na trup usađen. Snažan, srednje širok, a prema grudima se povećava. Koža je pripijena, elastična, na cijeloj površini odlakana.

Trup: Linija leđa se blago spušta od grebena prema sapima. Greben srednje izražen. Leđa široka i puna – mišićava, slabinski dio kratak i mišićav. Sapi su blago nategnute i široke (naročito u ženki). Kukovi malo primjetni.
Grudni koš: dug, srednje širok, slabo zaobljen i dubok bar do laktova. Prsa srednje široka.
Trbuh i bokovi: blago prikupljeni.
Rep: srednje visoko usađen, u korjenu deblji, prema vrhu se sužava i dopire do skočnog zgloba ili ga malo prelazi. Nošen nešto malo nagore, povijen. Dobro odlakan.
Prednje noge: pravilnih stavova gledano sa strane i sprijeda. Plećke duge, kose i mišićave. Nadlaktica duga i mišićava. Lakat umjereno priljubljen. Nadlaktica i podlaketica treba da sklapaju ugao od 90 stepeni. Podlaktica je vertikalna, mišićava i prava, sa jakim kostima. Šaplje je slabo primjetno. Došaplje je vetrikalno i blago nagnuto do 10 stepeni i kratko. Šape mačije, skupljene, sa punim i tvrdim tabanima i jakim noktima, dobro pigmentiranim.
Zadnje noge: pravilni stavovi gledani, sa strane i otpozadi. Butine su srednje duge, široke i mišićava. Potkoljenica je jaka, duga, kosa i mišićava. Skočni zglob snažan i dobro postavljen. Došaplje je vertikalno, kratko i snažno. Zadnje šape su, nešto, duže od prednjih. Hod je izdašan i siguran. Koža je srednje debela, elastična, pripijena, dobro pigmentirana i dobro odlakana. Dlaka je duga, oštra i rastresito stršeća, sa gustom podlakom.
Boja: osnovna boja je pšenično žuta, žutocrvena, zemljanosiva, tamnosiva. Često sa bijelim povšinama po glavi u obliku lise, nosniku, podvratku, grudima, donjim djelovima nogu ili na vrhu repa. Boja može biti kombinovana od navedenih – dvobojni ili trobojni psi.

Lakše mane: šira i teža glava. Slabija pigmentacija očiju i vidljivih sluzokoža. Klještalo zubalo, naborane i odstojeće uši. Podgušnjak slabije izražen. Nepravilnost u stavovima i uglovima nogu. Preširoke ili prepilitke grudi. Blago ulegnuta ili izbačena leđa. Zaperci. Slabije izražena neproporcionalnost pojedinih dijelova tijela.

Diskvalifikacione mane: izrazito neplemenita glava. Suviše svijetle i riblje oči. Depigmentacija nosa i vidljivih sluzokoža. Jača nesrazmjernost između pojedinih djelova tijela. Naročito jako izraženo “O” i “X” stavovi nogu. Visine i dužine nedovoljne ili pretjerane. Iskrivljen ili uvrnut rep. Degenerativne pojave na zubima (podgrizač, predgrizač, nedostatak zuba) i polnim organima. Preduga, meka, talasasta i kovrdžava dlaka. Sve druge boje osim navedenih: kao čokoladna i crna, a naročito crno sedlo ili crni plašt.